2009. december 29., kedd

Különleges karácsonyi "képeslap"

Idén karácsonyra a barátnőimnek ilyen karácsonyfa alakú "képeslapokat" készítettem. Nem volt túl sok időm a saját készítésű ajándékok elkészítésére, mert csak államvizsga után tudtam elkezdeni. Így nem maradt időm valami "hasznosat" is csinálni. Maradt a "szép", legalábbis remélem, hogy nekik is tetszik. :)











Hat barátnő, hatféle színkombináció. Szükség volt hozzá hungarocell kúpokra két méretben, rengeteg gombra, még több gyöngyfejű gombostűre (kb. 200 tű/db) és némi színben passzoló szalagra. No meg sniccerre, csiszolópapírra, 3D-s ragasztókockákra, folyékony ragasztóra és sok-sok türelemre. :)
Megpróbálom érthetően leírni és illusztrálni az elkészítés menetét. Hátha lesz, akinek megtetszik és jövőre hasznát veszi. ;)
1. lépés:
Tehát első körben szükségünk lesz egy nagyobb (nálam 7x12,5cm-es) és egy kisebb (nálam 4x6 cm-es) hungarocell kúpra. Utóbbit "talp"-ként fogjuk használni. Én egy kis kúpot 2 nagy kúphoz használtam fel. Azaz összesen 6 nagy kúpra és 3 kis kúpra volt szükségem.
2. lépés:
Jelöljük be mindkét kúpon ceruzával a vágás helyét. A nagyobb kúpot azért vágjuk el, hogy a kis kártyát majd bele tudjuk csúsztatni. A kisebből a vágás után lesz "talp".



3. lépés:
A jelölés mentén vágjuk el a sniccerrel mindkét kúpot. Nem baj, ha nem tökéletes, valószínűleg "morzsolódni" fog kicsit.
A vágás felületét minden darab esetén csiszolópapírral simítsuk le. (Én Tim Holtz féle csiszoló cuccot használtam, ezzel könnyebb volt. ;)) A nagyobb kúpnak mindkét részét, a kisebbnek csak az alsó részét fogjuk felhasználni.
4. lépés:






A színben passzoló gyöngyfejű gombostűk segítségével a gombok és gombostűk színeit harmonikusan elosztva befedjük a nagy kúp mindkét részét gombokkal. A kis kúp oldalát befestjük (én fekete alkoholalapú tintát használtam), majd ennek az aljára is és a nagy kúp alsó részének aljára is egy-egy színben passzoló kartonból vágott körlapot ragasztunk.
5. lépés:
Az üzenethez szükségünk lesz egy kis kártyára, amelyet majd becsúsztatunk a nagy kúp két része közé. Ezt én fehér kartonból vágtam ki. Kilyukasztottam a végét és színben passzoló szalagból masnit kötöttem rá. Ez majd el fogja takarni a rést és egyben ez látja el a "fogó" funkciót is. Szükségünk lesz még egy kis szélesebb szalagra. Ezzel fogjuk eltakarni a nagy kúp két részének illesztését körben (kivéve a rést, ahova a kártyát csúsztatjuk).
6. lépés:









A képen nehezen kivehető (a sok fehér miatt), de a lényeg, hogy a kártyát a majdani helyére tesszük, majd 3D-s ragasztókockákkal körbepakoljuk (pár mm ráhagyással) úgy, hogy minél egyenletesebben legyenek elosztva a felületen.
7. lépés:
Ezután összeillesztjük a kúp két részét. (Én még a vágás (3. lépés) után bejelöltem mindkét részen, hogy hol legyen az "eleje", azaz a masni helye. Ezt figyelve illesztettem össze a darabokat. Így biztosan nem lesz ferde a kúp, akkor sem, ha a vágás nem lett teljesen párhuzamos a kúp alapjával. ;)) A ragasztókockák közé én benyomtam egy kis folyékony ragasztót is a biztosabb tartásért. Persze nagyon figyeltem, hogy nehogy befolyjon a kártyának kihagyott helyre. ;)
8. lépés:








Az illesztés helyét eltakarjuk a szalaggal, úgy hogy a kártya helyénél két oldalt valami vékony eszköz segítségével benyomkodjuk óvatosan a végeit. Én ragasztókockák közé nyomkodtam be. Ezután ide is nyomtam egy kis folyékony ragasztót, hogy biztosan ott is maradjon. A "bombabiztos" tartás miatt érdemes körben néhány ponton a a szalagot a gombokhoz vagy gombostűkhöz is rögzíteni, nehogy elcsússzon és ne takarja az illesztést. Ezt megtehetjük kevés folyékony ragasztóval, vagy ragasztópöttyökkel is. A kártyára ráírhatjuk jókívánságunkat, és betolhatjuk a helyére. (Én a masni kötésére is nyomtam egy csepp folyékony ragasztót, hogy ne tudjon kibomolni a húzgálások során. ;)) Ha ügyesek voltunk a masni szemből nézve teljesen eltakarja a rést. :)
És végül a nagy kúp alapjának közepére felragasztjuk a kis kúpból készült "talp"-at. És kész is!:)A gombok, gombostűk és szalagok színének választhatjuk egy szín különböző árnyalatait, de akár két (három) színt is kombinálhatunk. A végeredmény szerintem annál szebb lesz, minél többféle méretű és "mintájú" különleges gombot használunk. (Tipp: Lehetőleg sok nagyobb méretű gombot használjunk, különben rengeteg időbe fog kerülni az apró gombok szurkálása, nem is beszélve a rengeteg felhasznált gombostűről. Viszont mindenképpen szükség van a kisebb gombokra is, mert a nagyobbak között rés maradna.)

Remélem, tetszenek és nagyjából érthető volt a leírás. Ha kedvet kaptatok nyugodtan próbáljátok ki, akár még most is utókarácsonyi ajándékként, vagy majd jövőre! Ha valahol elakadtok vagy nem érthető a leírás, nyugodtan kérdezzetek!
Ma (illetve már tegnap) kapták meg a barátnőim. Tetszett nekik. :) Próbáltam színben hozzájuk illőt készíteni (persze a gombkészletem lehetőségeit figyelembe vége :) :P).
Köszönöm, hogy benéztél, jó éjszakát!


I made special "christmas cards" to my friends. These are made of polystyrene cones, buttons and pins. You can hide a little massage into it. I hope you can follow the making step by step on pictures. Thanks for looking! Have a nice day!

5 kedves megjegyzés

ScrapMona írta...

Nagyon jól néznek ki, kedvenc a piros és a zöld. Jó sok meló lehetett vele, de megérte :)

Unknown írta...

Hű, ezek GYÖNYÖRŰEK!!!! nagyon kreatív vagy, ez sokkal jobb ötlet volt szerintem mint képeslapot csinálni :) biztosan nagyon örültek neki a lányok :)

Merika írta...

Fantasztikus, ötletes, szuper!!!!

Ildikó írta...

Ez nemcsak szép, hanem hasznos ajándék is, különösen gombfüggőknek. Gyönyörűek!

Vera írta...

Uih, de szépek és nagyon ötletes